Wat is detachering in het onderwijs? | Onderwijspost
Onderwijspost

Detachering zie je in veel takken, zo ook in het onderwijs. Wij merken regelmatig dat het nog veel vraagtekens oproept. Want wat is detachering precies? Is een detacheringsbureau hetzelfde als een uitzendbureau? Belangrijker nog, wat zijn precies de voordelen van detacheren? Het is tijd om op deze vragen antwoord te geven en te vertellen waarom wij doen wat we doen.

Wat is detachering?

Detachering is simpel gezegd een manier van werken waarbij een organisatie een professional voor een bepaalde tijd inhuurt van een detacheringsbureau. Als gedetacheerde professional ben je dus officieel in dienst van het detacheringsbureau. In het geval van OnderwijsPost huren scholen onderwijsprofessionals in die via ons in dienst zijn.

Detacheren en uitzenden lijken misschien erg op elkaar, maar er zijn degelijk grote verschillen. Waar gedetacheerde vaker voor langlopende projecten worden ingezet, worden uitzendkrachten voornamelijk voor kortere projecten ingezet. Daarnaast hebben gedetacheerde werknemers ook vaak meer rechten dan werknemers die via een uitzendbureau werken. Het grootste verschil, is het verschil in zekerheid. Bij een detacheringsbureau heb je meer zekerheid doordat het duur van het contract vaak voor langere termijn is.

Waarom is er detachering in het onderwijs?

Detachering in het onderwijs bestaat al jaren. Het kan soms namelijk lastig zijn het juiste personeel te vinden op het juiste moment. Iemand kan plotseling ziek worden, er gaat een collega met zwangerschapsverlof of de juiste sollicitanten reageren niet op die mooie formatieplek. Als school is het belangrijk een goed beeld te vormen van hoe het is om daar te werken. Nu helemaal, want door de huidige schaarste aan onderwijspersoneel is het steeds lastiger om aan personeel te komen. Waar scholen gespecialiseerd zijn in onderwijs, weten detacheringsbureaus alles af van werving. Zo ook OnderwijsPost. Wij willen het liefst weten wat er vaak niet in de vacature staat. Wat voor collega’s werken er, hoe gaan ze met elkaar om, wat voor leiderschapsstijl kom je tegen en hoe kan een onderwijsprofessional zich ontwikkelen binnen de school? Als wij duidelijk in beeld hebben wie er perfect in het plaatje past, kunnen wij gericht op zoek naar de juiste persoon.

Betekent dit dat je als professional gebakken zit in de huidige markt? Ja en nee. Werk dat is er zeker, maar is dat ook werk wat je leuk vindt? Is het een school, team en cultuur die bij jou past? Dat is soms lastig uit een vacaturetekst te halen. Met honderden vacatures online wordt dit alleen maar lastiger. Aan ons de taak jou hierbij te helpen. Terwijl jij hard aan het werk bent in het onderwijs, bouwen wij aan een groot netwerk van scholen. Vervolgens steken wij tijd in jou en willen we precies weten wat jij zoekt. Wat is voor jou werkgeluk en wat juist niet, werk je graag samen of liever zelfstandig? Op basis van jouw wensen kijken wij welke scholen er het dichtst bij jou in de buurt komen en kun je er op gesprek.

CAO verschillen

Als je bij een school in dienst bent val je onder de onderwijs CAO. Deze CAO is jou vast bekend. Aangezien wij geen onderwijsinstelling zijn hebben wij niet dezelfde CAO, wij hanteren de NBBU CAO. Wat betekent dit voor jou? Wij hanteren dezelfde salarisschalen als de onderwijs CAO. Zo houden we ook rekening met eventuele verhogingen en krijg je ook bij ons een 13e maand. Dit zijn dingen die normaliter niet standaard zijn, maar die wij graag gelijk trekken.

Detachering is een mooie oplossing voor kortere en langlopende projecten. Vervanging bij ziekte, een sabbatical of ouderschapsverlof. Wat de reden ook is, wij vinden de juiste aanvulling. Benieuwd hoe een van onze professionals de samenwerking met ons ervaart? Lees hier het verhaal van onze onderwijsprofessional Petra!