Omgaan met veranderingen op het werk | Onderwijspost
Onderwijspost

Veranderingen op het werk, je kent het vast. Een nieuwe directeur, nieuwe collega of wellicht een methode die je nog eigen moet maken. Omgaan met veranderingen kan lastig zijn, maar je kan het ook makkelijker maken en dat begint bij jezelf. Wij hebben 5 tips op rij gezet om jou verder te helpen.

Denk in mogelijkheden

De week begint en direct zijn er twee processen veranderd. Is jouw reactie: hakken in het zand, je bent het er niet mee eens? Laten we dat dan eens anders aanpakken. Doe een stapje naar achteren en kijk goed wat er precies veranderd en wat het effect daarvan is. Verandering is namelijk niet per definitie slecht. Het kan je werk ook efficiënter maken of kansen creëren.

Neem de tijd

Er is iets veranderd, daar moet je even aan wennen en dat is helemaal oké. Verdiep je in de verandering, als je er even tijd in steekt gaat het veel sneller vertrouwd aanvoelen. Dit kost even tijd, maar op de lange termijn heb je er veel aan.

Onzekerheid is normaal

Lukt het niet de verandering eigen te maken, loop je ergens tegenaan en voel jij je daardoor niet op je gemak? Dat kan jou een tikje onzeker maken. Maar dat heeft iedereen. Deel het met een collega of bekende en vraag hoe hij/zij ernaar kijkt. Het perspectief van anderen kan je helpen het positieve deel van de verandering in te zien.

Ontspan en geniet

Zorgt je werk voor een vol hoofd? Des te belangrijker hem leeg te maken. Ga lekker sporten, boek een dagje spa, ga eten met vrienden of bingewatch een nieuwe serie. Doe waar jij zin in hebt en wat je rust geeft, dat is het belangrijkste. Op deze manier krijg je weer een positieve mindset.

Onderneem actie

Het hoge woord is eruit, er gaat iets veranderen bij je werkgever. Wat precies is echter onduidelijk. Wacht niet af en vraag om opheldering. Wat zijn de plannen en wat voor effect gaat dit op jouw taken en werkgeluk hebben? Als je dit weet gaat het je veel meer rust geven.