Wat is werkgeluk? | Onderwijspost
Onderwijspost

Zoveel mensen, zoveel wensen

“Werkgeluk is ongeveer net zo subjectief als gevoel.”. Ik kijk naar de andere kant van de tafel, waar mijn collega Cindy zojuist deze woorden uitspreekt. Wat ze zegt, klopt. In mijn rol als HR adviseur heb ik geleerd dat werkgeluk, ziek zijn, werkethos en mentaliteit zó persoonsgebonden zijn dat er geen eenduidig antwoord is op de vraag wat het is. Juist dit maakt het extra belangrijk om je medewerkers te vragen wat werkgeluk is voor hen. In een HR rol, als werkgever, maar ook zeker als collega’s kun je bijdragen aan elkaars geluk op de werkvloer. Fijn om deze week extra aandacht te besteden aan werkgeluk.

Toen en nu

“Wat was werkgeluk vroeger?”. Mijn oma kijkt met een vragende blik naar me op. “Werkgeluk? Meissie, vroeger waren we blij dat we de week doorkwamen. We hadden geen tijd om na te denken over geluk. Op vrijdag werden de havenarbeiders verzocht hun envelopje met geld op te halen en waren de vrouwen blij dat diezelfde mannen het thuis kwamen brengen en niet opzopen in de kroeg”. De toon is gezet. Mijn oma is 78 jaar oud, komt uit de tijd dat men leefde om te werken. Toen ik begon met werken was dit al heel anders en ik zie dit momenteel ook veranderen. Werkgeluk staat steeds meer centraal.

Bij het begin beginnen

Het sollicitatieproces is wat mij betreft een mooi begin voor het gesprek over werkgeluk. Wat maakt dat iemand ervoor kiest met mij in gesprek te gaan? Maar bovenal, wat ontbreekt er bij de huidige werkgever? Elkaar beter leren kennen en er achter komen wat iemand gelukkig maakt in zijn of haar werk én daarbuiten, vind ik heel belangrijk. Open en eerlijk zijn over wat beide partijen te bieden hebben. Zijn we er dan al? Zeker niet. Dit gesprek moet continu onderdeel zijn van het werk. Niets zo veranderlijk als een mensenleven en de behoeftes veranderen per fase en per medewerker.

Zo zie je maar weer hoe verschillend de werknemer, de mens, de situatie en de tijdsgeest kunnen zijn. Maar ook hoe mooi het is dat we in het hier en nu stil kunnen staan bij wat ons gelukkig maakt. Ik ben blij dat wij bij OnderwijsPost met elkaar praten, zonder vooroordelen en altijd eerlijk. Niet alleen in de week van het werkgeluk, maar continu. Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik me af wat jouw mening is. Hoe denk jij over werkgeluk en wat betekent het voor jou? Zullen we daar eens over babbelen?