Hoe begin je het schooljaar succesvol? | Onderwijspost
Onderwijspost

Nu de batterij weer is opgeladen, is de grote vraag: ‘’Hoe begin je het schooljaar succesvol?’’. Wij hebben 4 tips op een rijtje gezet om de start van het nieuwe schooljaar goed aan te pakken.

Gun jezelf tijd

Allereerst is het belangrijk om je niet druk te maken. Niet alleen de kinderen moeten weer in het ritme komen, maar ook jij. Gun jezelf dan ook de tijd om in de eerste week alles weer rustig bij te werken. Hierbij is het belangrijk om de eerste dag niet helemaal vol te plannen. Doe vooral rustig aan!

Bereid je lessen goed voor!

Het klinkt zo cliché, maar het is zo waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Maak op tijd een weekplanning met een uitgebreide lesvoorbereiding. Met een goede voorbereiding sta je een stuk zelfverzekerder voor de klas en verloopt simpelweg alles soepeler. Oja… vergeet bij de voorbereiding ook niet om je alvast in je klas te verdiepen. Wel zo fijn als je alle namen niet door elkaar haalt!

Orde in de klas = the key

Na een lange zomervakantie moet er altijd bijgekletst worden. De eerste schooldagen zijn altijd ook lekker rommelig, daar ontkom je haast niet aan. Let er wel op dat het juist belangrijk is om aan het begin van het schooljaar te focussen op het behouden van orde in de klas. Deze eerste dagen zijn namelijk zeer bepalend voor de rest van het jaar. Lees hier hoe je de chaos in de klas tegen kan houden.

Begin gewoon!

Tuurlijk mag de eerste les van het schooljaar er wat relaxter aan toe gaan dan normaal, dit betekent echter niet dat je niet gewoon aan de slag kan gaan met het lesprogramma. Juist de leerlingen staan (vaak) te popelen om weer aan de bak te gaan na een lange zomervakantie.

Het is fijn als de leerlingen aan jou kunnen wennen en andersom. Geef daarom op de eerste dag klassikaal les en laat de leerlingen samenwerken. Hierdoor laat je zonder al te veel regels zien hoe een schooldag eruit ziet.

Hopelijk is jouw batterij goed opgeladen deze vakantie en kan je er dit schooljaar weer tegen aan! Wij wensen iedereen een goede start!