Stress op de werkvloer? | Onderwijspost
Onderwijspost

Een nieuwe klas, een nieuwe baan of een grote verandering op de werkvloer, kunnen allemaal aanvoelen als stressvolle situaties. Hoe gaat het zijn? Wat zit er voor mij in? Kan ik het wel?

Onbekende en nieuwe situaties kunnen veel onzekerheid oproepen. Maar hoe ga je hier eigenlijk goed mee om?

Blijf rustig

Stap 1 is: blijf rustig. Je nieuwe collega’s begrijpen echt wel dat je het spannend kan vinden wanneer je begint bij een, voor jou, nieuw bedrijf. Blijf rustig, haal adem en stel vooral de vragen die je moet en wil stellen. Beter drie keer te vaak, dan één keer te weinig.

Maak een plan

Is er een grote verandering gaande op de werkvloer, die invloed heeft op jouw werkzaamheden? Maak een plan. Schrijf op wat er veranderd voor jou, pas je planning aan. Geef jezelf tijd om aan de verandering te wennen. Wanneer de druk je te hoog wordt, durf dan ook nee te zeggen. Niemand ligt er wakker van wanneer er één opdracht een dag later ingeleverd wordt, zolang je het maar aangeeft.

Durf fouten te maken

Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Dat is ook logisch, want niemand is perfect. Durf daarom ook eens in het diepe te springen. Als je er vervolgens achter komt dat dit niet helemaal de manier was, dan doe je het de volgende keer weer anders.

Steek de koppen bij elkaar

Merk je dat er meer collega’s stress ervaren, door de hoge werkdruk bijvoorbeeld? Steek de koppen bij elkaar en maak met z’n allen een plan. Neem wat dingen van elkaar over of maak de planning wat ruimer. Stel prioriteiten en schrap dingen die wellicht overbodig zijn in deze periode. Wanneer duidelijk is wat er gedaan moet worden, wordt het voor iedereen makkelijker (en leuker!).

Maar, de beste tip van ons is: zorg dat je nog steeds plezier hebt in het werk wat je doet. Je bent er immers een groot deel van de dag mee bezig, dus het moet wel leuk blijven.

Meer lezen over omgaan met verandering op de werkvloer? Lees dan onze andere blog!