Word de ster van jouw videosollicitatie! | Onderwijspost
Onderwijspost

Vandaag hebben wij onze eerste OnderwijsPost vlog gemaakt met als onderwerp: “Videosolliciteren, hoe pak je dat aan?”

Videosolliciteren is hot. Niet alleen werkgevers zijn te spreken over deze nieuwe manier van solliciteren, ook kandidaten zijn enthousiast. Als docent en leerkracht sta je hele dagen voor een klas te presenteren. Een videosollicitatie kan dan ook een logische stap zijn om jezelf te presenteren bij toekomstige werkgevers. Ondanks dat je ervaring hebt met presenteren kan zo’n videosollicitatie toch best spannend zijn. Want hoe laat je jezelf van je beste kant zien? Wij gaan hier de aankomende weken dieper op in en geven je bruikbare tips.

Wij begrijpen dat niet iedereen thuis beschikt over een professionele videocamera, tripod, draadloze microfoon en editing software. Om een realistisch beeld te schetsen van de mogelijkheden hebben wij voor onze video enkel gebruikt gemaakt van de basic tools. Wij hebben wat archiefbakken gebruikt als standaard en daar een mobieltje op gezet. In de appstore hebben wij de gratis app ‘Video editor’ gedownload en daarmee hebben wij onze video opgenomen en bewerkt.

In onze vlog komen de belangrijkste tips al naar voren. Hieronder hebben wij nog wat extra tips beschreven voor een toffe video.

Voorbereiding
Zorg dat je weet wat je wilt gaan vertellen in je videosollicitatie. Wij hebben ons verhaal eerst uitgeschreven op papier voordat we de video gingen maken.

Lengte
Zorg ervoor dat je video niet te lang duurt. Een motivatiebrief bestaat immers ook niet uit 10 A4-tjes. In twee minuten kun je al een goed beeld van jezelf schetsen.

Dress to impress
Je outfit is een belangrijk aspect van je sollicitatie. Het kan voor werkgevers zelfs doorslaggevend zijn bij de keuze tussen twee gelijkwaardige kandidaten. Geen idee wat je aan moet? Ga dan voor de dresscode ‘smart business casual’, daarmee kun je de plank eigenlijk niet misslaan.

Let op je lichaamstaal
Een groot deel van je communicatie is non-verbaal. Maak oogcontact, glimlach en zit rechtop.

Check, like en deel ons eerste vlog op onze social media kanalen om op te de hoogte te blijven en geïnspireerd te worden met interessante verhalen, tips en trends.