De eerste stap naar jouw droombaan | Onderwijspost
Onderwijspost

Wanneer je een vacature ziet voor een geweldige baan, wil je natuurlijk niet dat die aan je neus voorbijgaat. Voordat je langs mag komen voor een sollicitatiegesprek wordt er eerst gekeken naar je cv. Met deze tips krijg jij een ‘killer cv’ waar niemand omheen kan!

Schrijf in een actieve vorm

Jouw werkervaring kan nog zo relevant zijn, maar met de verkeerde schrijfstijl haakt een potentiële werkgever al snel af. Wees zuinig met bijvoeglijke naamwoorden en voltooide deelwoorden en formuleer je cv-tekst in een actieve vorm.

Vermeld alleen relevante werkervaring

Hartstikke goed dat je op je vijftiende auto’s hebt gewassen en daarnaast een krantenwijk had, maar echt relevant is het niet. Omschrijf met name de functies die aansluiten op de baan waarop je solliciteert. Ben je een starter? Focus dan vooral op de kennis en skills die je tijdens je studie hebt opgedaan.

Zorg voor overzicht en structuur

Je cv moet geen onoverzichtelijke woordzoeker zijn. Zorg voor een duidelijke structuur, zodat de lezer in één oogopslag een indruk heeft van jouw skillset, persoonlijke achtergrond en carrièreverloop.

Wees doordacht creatief

Besteed aandacht aan de opmaak van je cv, maar sla niet door met heftige kleuren. Het is belangrijk dat een recruiter jouw werkervaring makkelijk kan scannen en niet afgeleid wordt door teveel ‘creatieve’ uitspattingen.

Ga niet voor eenheidsworst

Het lijkt misschien efficiënt om het cv die je voor je laatste sollicitatie hebt gebruikt nu weer in te zetten, maar heel effectief is het niet. Wanneer je jouw cv optimaal afstemt op de gevraagde functie-eisen is de kans veel groter dat je ertussenuit springt.

Benoem behaalde resultaten

Zorg dat je cv meer is dan een simpele opsomming van je werkervaring. Benoem juist ook de behaalde resultaten en prestaties waar je trots op bent. Op deze manier worden jouw kwaliteiten veel duidelijker. Houd het wel beknopt; op een oneindig lang cv zit niemand te wachten.

Laat zien wie je écht bent

Dat jij binnen het team past, weegt voor de meeste organisaties net zo zwaar als jouw kennis en ervaring. Reserveer ruimte op je cv om te laten zien wie jij bent en waar je voor staat. Van interesses, vrijwilligerswerk en hobby’s tot levensmotto’s en karaktereigenschappen.

Heb jij deze tips verwerkt in je cv en ben je benieuwd wat recruiters van jouw cv vinden? Neem dan contact met ons op zodat wij je kunnen helpen in je zoektocht naar jouw droombaan in het onderwijs.