Stop, hou op! | Onderwijspost
Onderwijspost

Pesten, een onderwerp wat al lange tijd voorkomt op verschillende scholen. Door de jaren heen is er al veel aandacht aan besteed, maar het blijft lastig om dit is zijn geheel te voorkomen. Wat uiteraard wel kan, is extra aandacht ervoor vragen!

Honderden scholen door het land doen mee aan de Week tegen Pesten. Ze beginnen de week samen via een livestream op Facebook, gebruiken speciaal ontworpen lesmateriaal en zorgen dat het onderwerp binnen de school gaat leven.

Adjunct directeur Joke, van Basisschool De Vierambacht, vindt deze week erg belangrijk en geeft er samen met haar team een positieve draai aan. Zij noemen het niet ‘De week tegen Pesten’, maar ‘De week van de Complimenten’.

Martijn van het Brederocollege is schoolleider in het voortgezet speciaal onderwijs. Op deze school ligt de focus het hele jaar door op pesten en het leren van sociale vaardigheden. De school heeft een speciaal pestprotocol en er is een pestcoördinator. Veel leerlingen doen hun verhaal in eerste instantie bij een eigen mentor. De mentor bespreekt het probleem vervolgens met de commissie van begeleiding en de pestcoördinator om de leerling zo goed mogelijk te helpen. Er volgt altijd eerst een gesprek met de gepeste leerling en de pestende leerling. Blijkt praten de situatie juist te verergeren, dan worden de ouders erbij betrokken. Als ook dit niet het gewenste effect heeft, volgen er maatregelen vanuit de school. Denk hierbij aan een time-out, waarbij een leerling naar een andere klas wordt gestuurd of een schorsing. Het Brederocollege is een kleine school en hierdoor is er veel verbinding en valt er snel te schakelen. Iets wat ontzettend fijn is als het gaat om pesten, aldus Martijn.

De tip van Martijn:

‘Maak het probleem bespreekbaar en zorg voor verbinding onderling zodat je snel kunt schakelen. Direct straffen zonder het gesprek aan te gaan zorgt nooit voor het gewenste resultaat.’

Werk jij met kinderen en wil je ook graag wat extra aandacht geven aan het onderwerp ‘pesten’? Bekijk dan eens de website van de Week tegen Pesten vol lesmateriaal en blogs om je te inspireren. En vergeet vooral niet altijd te blijven praten en het onderwerp pesten bespreekbaar te maken!