De kracht van een compliment
‘Jouw energie is geweldig’, ‘Dat is echt een heel goed idee van je’ of ‘Je hebt dat gesprek echt goed aangepakt’. Complimenten kunnen echt een verschil maken. Niet alleen het ontvangen van een compliment maakt je blij maar juist ook het geven van een compliment.
Waarom is een compliment zo krachtig op de werkvloer? Een compliment geeft een gevoel van waardering en dat vergroot het werkgeluk. Soms zie je wel dat iemand iets goed heeft gedaan, maar spreek je dit ook echt uit? Een compliment hoeft niet alleen van bovenaf te komen, maar juist ook tussen collega’s onderling. En heb je ook weleens een compliment aan je baas of manager gegeven? Ook voor hen is dit ontzettend fijn. Het geven van complimenten zorgt snel voor een sneeuwbaleffect. Iemand moet beginnen, maar eenmaal op dreef zal je merken dat de werksfeer steeds beter wordt en mensen elkaar meer waarderen.
Het geven van een compliment kan ook verkeerd uitpakken. Zo kun je iemand per ongeluk beledigen, kom je niet oprecht over of wordt je compliment totaal niet opgemerkt. Om dit te voorkomen hebben wij enkele tips op een rijtje gezet.
- Besteed net zoveel tijd aan het voorbereiden van je compliment als aan het voorbereiden van kritiek. Een doordacht compliment maakt veel meer impact dan een lege opmerking.
- Geef je compliment in de ‘ik vorm’. Op deze manier maak je jouw compliment persoonlijk en geef je duidelijk aan dat hij vanuit jou komt.
- Overdrijf niet. Niet in je compliment en zeker ook niet in de hoeveelheid complimentjes. Als je het niet meent voegt het weinig toe en kun je het beter voor je houden. Je wilt immers ook niet als een ‘slijmbal’ overkomen.
- Een compliment aan een groep is leuk, maar het heeft niet dezelfde impact als een persoonlijk compliment. ‘Supergoed gedaan allemaal!’ is natuurlijk fijn om te horen, maar ‘Jij hebt die planningen echt perfect uitgevoerd, dat heeft echt het verschil gemaakt’ klinkt toch echt een stuk sterker.
- Maak jouw compliment concreet. Wat heeft iemand precies goed gedaan? Laat merken dat je echt hebt gezien wat de persoon heeft gedaan en wat dat voor impact op jou heeft.
- Ben jij niet goed in praten? Schrijf je compliment op. Zoek een manier die bij jou past zodat het ook natuurlijk over komt.
- Bedenk hoe de ander graag een compliment zou ontvangen. De één vindt het fijn om 1 op 1 een compliment te krijgen en de ander juist als er veel mensen bij zijn.
- Geef je complimenten op onregelmatige tijden en niet bijvoorbeeld iedere dinsdag om 12 uur tijdens de lunch.
Tijd om te testen hoe jouw collega’s omgaan met complimenten. Voor je het weet krijg jij een compliment van ze terug!
Aan de slag in een leuk team?
VacaturesOok leuk om te lezen
Altijd op de hoogte