Blue Monday | Onderwijspost
Onderwijspost

Oh no, het is Blue Monday! Dit is dé dag waar we over het algemeen onze goede voornemens over boord gooien en weer terug vallen in oude gewoontes. Het is tijd om de balans op te maken wat betreft onze goede voornemens. Want hoe zit het daar eigenlijk mee? Misschien nog wel belangrijker, waarom leggen wij onszelf dit elk jaar weer op?

Waarom goede voornemens?

Weer gaan sporten, stoppen met roken, gezond eten… je kent het wel. Allemaal dingen die wij onszelf opleggen op het moment dat het nieuwe jaar aanbreekt. Maar waarom eigenlijk? Willen we elk jaar de beste versie van onszelf worden? Het is heel makkelijk om ergens een datum aan te plakken. Deels omdat je het dan uit kan stellen, en nog even helemaal los kan gaan voordat de begin datum daar is. Maar, wees nu eens eerlijk hoe vaak heb je zelf iets vanaf de afgesproken datum opgepakt?

“Laat maar zitten”

Dan heb je die mooie voornemens gemaakt en dan is daar de dag; Blue Monday. Deze dag wordt eigenlijk bestempeld als de dag waar je jouw goede voornemens weer opgeeft. Dit kan het resultaat zijn van de hoge verwachtingen of te veel in één keer willen. Begin met kleine stapjes en verdeel het, zo zijn je doelen veel haalbaarder. Ooit iemand ongetraind de marathon zien rennen binnen vier uur?

Beginnen wanneer je wil

Wanneer je wilt stoppen met een slechte gewoonte of juist weer iets wil oppakken, moet je nooit wachten tot een bepaalde datum. Wil jij op dinsdagmiddag om half 3 stoppen met roken? Lekker doen. Wil jij weer gaan sporten? Ga dezelfde avond nog of doe thuis een workout. Het is ook belangrijk niet te streng te zijn voor jezelf. Begin met één ding en houdt dat dan ook klein. En wat gebeurd er als jij je doel één keer niet haalt? Precies, helemaal niks.

Kortom, wil jij iets veranderen? Doe dat dan gewoon lekker. Wees vooral niet te streng voor jezelf, maar begin met kleine doelen. Zo is het veel makkelijker om deze te bereiken.