Blog Consultant: “Create your own success” | Onderwijspost
Onderwijspost

What if I told you… some tricks to being an outstanding consultant/relatiemanager?

Red Pill or Blue Pill?

We kennen allemaal de metafoor Red Pill or Blue Pill van de wereldberoemde kaskraker ‘The Matrix’. Als je in ‘The Matrix-stijl’ de volgende twee opties zou krijgen, welke pil zou je kiezen en waarom wel of waarom niet?

redbluepill.png#asset:4805

Red Pill: op zoek gaan naar potentiële kandidaten die vacatures kunnen invullen, gesprekken aangaan met sollicitanten en het koppelen van de juiste kandidaat aan de juiste opdrachtgever.
Blue Pill: een go getter, iemand die deuren opentrapt, contact houdt en klanten binnenhaalt, nieuwe klanten benadert en kennismakingsgesprekken aangaat.

Maar… waarom zou je kiezen als je ook gewoon beide kunt hebben? Geen rood of blauw, maar de paarse pil. Een combinatie van beide pillen vermomd in de functie van ‘Consultant/relatiemanager’. Maar hoe ziet zo’n wereld er bij het nemen van de paarse pil dan uit? Goede vraag. Hieronder een korte schets van hoe jouw wereld er uit komt te zien.

Purple reality - The Matrix

Na het innemen van de paarse pil beland je in een wereld waar je allereerst een bak koffie schenkt en bevind je je aan boord van de sneltrein ‘Consultant/relatiemanager’.

Je gaat allereerst aan de slag met uitbreiding van je netwerk door nieuwe scholen te benaderen. Jij bent een echte go getter, iemand die niet bang is om deuren open te trappen en enthousiast wordt wanneer je denkt aan het veroveren van nieuw terrein. In de middag maak je een tussenstop waarbij je op bezoek gaat bij potentiële klanten. Je gaat een kennismakingsgesprek aan met potentiële klanten waarin je ze veel vragen stelt om zoveel mogelijk te weten te komen over de manier waarop zij te werk gaan en wat hun visie is over onderwijs. Als eenmaal duidelijk is waar zij naar op zoek zijn, stap je vervolgens in de auto richting kantoor en schakel je over naar het vinden van de juiste kandidaat. Dit doe je door je brein z’n gang te laten gaan bij het bedenken welke persoon naar jouw mening perfect is voor deze functie en echt bij deze school past. Zodra jij de juiste match hebt gevonden, ga je een intakegesprek aan met de kandidaat om te zien of deze interesse wederzijds is. Intakegesprekken zijn immers een essentieel onderdeel van het proces. Een goede consultant/relatiemanager kent zijn sollicitanten en klanten écht.

Bij OnderwijsPost willen we de juiste mensen op de juiste plek krijgen. Onderwijs is een hele brede branche waar van alles en nog wat gebeurt. Binnen OnderwijsPost zijn er veel mensen met een achtergrond in het onderwijs, die écht weten wat er speelt op de werkvloer. Hier kunnen wij dan ook goed op inspelen. De meerwaarde die wij bij OnderwijsPost bieden, is dat wij kijken of de kandidaten ook daadwerkelijk tot hun recht kunnen komen op de school en in hun toekomstige functie.

Maar hoe onderscheid jij je als consultant/relatiemanager nu van anderen? Hieronder 4 onmisbare tips die jou helpen om een outstanding consultant/relatiemanager te zijn.

1. Create your own succes

Een outstanding consultant/relatiemanager is iemand die zijn eigen succes bepaalt en er zelf op uit gaat. Jij wacht niet op kansen, je creëert ze zelf. Jij bent een echte go getter die op elk moment klaarstaat om nieuw terrein te veroveren, denkt in mogelijkheden in plaats van problemen en niet bang is om wat deuren open te trappen.

2. Stay real!

Authenticiteit. Dat is het belangrijkste als je contact hebt met klanten of met potentiële kandidaten die voor ons komen werken. In alles wat wij doen bij OnderwijsPost willen we écht en eerlijk zijn. Daardoor is er een groot acceptatie niveau voor alles en iedereen. Dit geeft echt een hele fijne sfeer.

3. Questions anyone?

Stel veel vragen en vooral de juiste. We zijn in deze snelle maatschappij geneigd om snel dingen in te vullen en aannames te doen. Het is daarom van essentieel belang dat je vragen stelt aan klanten om zo te weten te komen waar zij precies naar op zoek zijn.

Naast klanten zijn er ook intakegesprekken met potentiële kandidaten, waarbij de juiste vragen dienen te worden gesteld om te weten te komen of dit de juiste match is of niet. Als jij niet genoeg kennis in huis hebt van de organisatie of de kandidaat, is de kans groot dat de match niet juist is vanwege onvolledige informatie.

4. Failing to plan is planning to fail.

Een planning is een hele handige kapstok voor de dagindeling en helpt je bij het houden van overzicht. Anders zou je makkelijk al je taken uit het oog kunnen verliezen. Maar don’t push it. Het is namelijk ook zo dat bepaalde zaken een hogere prioriteit hebben dan andere. Stel dat er een dagplanning is gemaakt maar er tussendoor een (potentiële) klant belt om een afspraak te maken, dan gaat dit uiteraard voor al het andere. Dan wordt er van je verwacht dat je flexibel bent en je planning weet om te gooien.

Consultant/relatiemanager in het onderwijs betekent dat je een manusje van alles bent, omdat de functie een combinatie is van een accountmanager en een recruiter. Als consultant/relatiemanager ben jij een echte go getter, iemand die niet bang is om nieuw terrein te veroveren en deuren op te trappen wanneer nodig.

Als deze blog iets aanwakkert in jou dan ben jij misschien wel degene waar wij naar op zoek zijn.


Heb je interesse? Stuur dan snel een mailtje naar: info@onderwijspost.nl of solliciteer via de vacatures. Misschien kunnen we jou binnenkort wel op ons kantoor verwelkomen als nieuwe collega!