Er wordt de laatste tijd veel geschreven over het feit dat zzp’ers in het onderwijs erg in opkomst zijn. Voorbeelden hiervan zijn het artikel in Trouw, Het Parool en RTLZ die onlangs zijn gepubliceerd. Wij als OnderwijsPost en arbeidsbemiddelaar in het onderwijs zien deze trend uiteraard ook steeds sterker terugkomen in onze dagelijkse activiteiten.
Wellicht ben jij op dit moment in loondienst binnen het onderwijs, maar overweeg je een stap als freelance onderwijsprofessional? Of werk je nu buiten het onderwijs, maar zou je als zzp’er best part-time naast je huidige functie willen lesgeven? Lees dan dit artikel en neem daarna ook eens contact met ons op om te kijken hoe wij jou in dit proces verder kunnen helpen.
Is werken als zzp'er in het onderwijs iets voor mij?
Het personeelstekort in het onderwijs neemt steeds meer toe. Hierdoor ligt de werkdruk hoger en dat verlaagt de kwaliteit van het aangeboden onderwijs. Steeds vaker kiest het onderwijspersoneel ervoor om zzp’er te worden. Wil jij de overstap maken naar zzp'er, maar ben je nog niet overtuigd of dit de juiste stap voor jou is? Hieronder hebben wij de aandachtspunten van het werken als zzp'er op een rijtje gezet.
Ben je op de hoogte van de regelgeving?
Voor één opdrachtgever werken is iets wat hoort bij mensen die in loondienst zijn. Voor een zzp’er is het heel belangrijk om voor verschillende opdrachtgevers voor onbepaalde tijd aan de slag te kunnen. Houd hierbij wel goed de regie in handen. Maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld het regelen van een vervanger wanneer je ziek bent. Hiervoor kun je ook een bemiddelaar inschakelen.
Ga je er wel ‘echt’ op vooruit?
Als zzp’er moet je onthouden dat je verzekeringen moet afsluiten die wanneer je in loondienst bent niet hoeft af te sluiten. En deze verzekeringen kosten uiteraard geld. Denk aan je pensioenregeling, arbeidsongeschiktheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Kun jij omgaan met onzekerheid?
Je hebt een hoop vrijheid, wat ook een hoop onzekerheid met zich meebrengt. Je bepaalt je eigen salaris, werkuren en opdrachten. Maar je weet niet altijd waar je aan het werk gaat, met wie en of je voldoende werk hebt om de maand door te kunnen komen.
Kun jij jezelf goed verkopen?
Er is genoeg werk en een tekort aan personeel, maar als zzp’er moet je altijd bezig zijn met de vraag: ‘Heb ik over één maand, één jaar of vijf jaar nog werk?' Je bent als zzp’er altijd aan het netwerken. Een tip: leg contact met arbeidsbemiddelingsbureaus.
De stap van werknemer naar zzp’er kan best lastig zijn. Lees je goed in, doe onderzoek en blijf bouwen aan je netwerk. Schrikken deze bovenstaande punten jou niet af en ben jij klaar om de stap naar zzp’er te maken? Neem dan een kijkje op onze freelance vacatures pagina.
Wil jij graag meer weten over het maken van de overstap naar zzp’er?
Neem contact met ons op! In een persoonlijk gesprek zullen wij samen met jou kijken wat de mogelijkheden zijn op basis van jouw behoeften, wensen en pijnpunten.
Ook leuk om te lezen
Altijd op de hoogte