Klaar voor de start?! | Onderwijspost
Onderwijspost

De laatste weken van de vakantie naderen. Die lange zomervakantie, waarbij je of je scriptie eindelijk hebt afgerond of een school achter je hebt gelaten! Langzaam, maar misschien toch al veel te snel komt het nieuwe jaar weer in zicht! Een nieuwe groep, een nieuwe school, wellicht een hoop nieuwe methodes om in te duiken, maar wel nog steeds Jij! Jij, als juf of meester voor de groep! Voor het eerst misschien zelfstandig en geen ‘stagiaire’ meer of nu voor het eerst de enige onbekende in het team.

Wat heb je nodig om het jaar fris, fruitig en vol nieuwe moed in te stappen?! Wat heb jij nodig om een nieuwe uitdaging tot een succes te brengen en je succesvol te voelen?! Hoe kunnen wij binnen OnderwijsPost jou helpen?

Een goede voorbereiding is het halve werk!

De voorbereiding aan het begin van het nieuwe schooljaar is behoorlijk breed in te vullen.

De klas wordt ingericht. De tafels, stoelen, je werkbureau en de kasten krijgen een plek. Het klaarleggen van materialen voor jezelf en de leerlingen geeft rust en ruimte. Bedenk bij het verzamelen van deze materialen hoe jouw week eruit ziet, welke vakken er allemaal voorbij komen en wat de leerlingen en jijzelf nodig hebben om al deze lessen vorm te kunnen geven. Wees vervolgens kritisch. Boeken, werkboeken en schriften hebben een plekje nodig, aanvullende materialen ook. Echter, materialen die niet vaak genoeg terugkomen, hoeven wellicht niet in de klas te worden bewaard. Het is fijn om een afweging te maken wat je echt in de klas moet hebben en wat onnodig ruimte inneemt.

Klassenmanagement? Wat is dat?

Hoe ga je invulling geven aan de ruimte waarin je je met de klas begeeft? Hoe wil je dat de klas omgaat met materialen, met elkaar, met het werk? Een structuur in de klas biedt rust en duidelijkheid. Om structuur te creëren in de klas, heb je regels en afspraken nodig. Buiten dat regels voor structuur zorgen, zorgt het ook voor een veilig klimaat. Hoe wil je dat leerlingen de klas inkomen? Wat moeten leerlingen doen met gemaakt werk? Wanneer mogen kinderen lopen door de klas en wanneer niet? Handig om bij de inrichting van je klas hier rekening mee te houden! Ben je hier nog onervaren in, dan is het logisch dat je tips en tricks goed kan gebruiken! Vanuit OnderwijsPost geven we regelmatig workshops die jou ideeën zullen geven wat de mogelijkheden zijn op bijvoorbeeld het gebied van klassenmanagement! Superfijn als nieuwe kanjer van OnderwijsPost voor jou, want al onze toppers mogen hier altijd gratis aan deelnemen.

Ga uit van jezelf, je visie op onderwijs en je eigen kracht!

Zoveel mensen, zoveel wensen. Je bent juf of meester en je bent een mens met een mening. Hoe denk je over onderwijs, wat vind je belangrijk binnen het onderwijs, hoe geef JIJ vorm aan onderwijs? Wat zijn je sterke punten en wat zijn je zwakke punten? Dat weet je! Toch? Of je hier nu wel of geen beeld bij hebt, het is belangrijk om uit te gaan van je eigen juffen- of meesterkracht! Vraag dit anders aan de leerlingen, hier krijg je hele leuke en verfrissende antwoorden op. Het helpt tevens om een goed beeld te krijgen wie je bent als leerkracht en waar je goed in bent. Vanuit deze kennis is het fijn om vanuit je kracht te werken. Work that power! Wij volgen je natuurlijk op de voet en komen af en toe eens om de hoek kijken hoe het met je gaat. We supporten je vanaf de zijlijn tijdens een bezoekje aan je klas.

Ga het gesprek en de relatie aan met ouders en build that bridge!

Je bent nieuw en dat is een interessant topic voor op het schoolplein. Ouders kletsen graag met elkaar, terwijl ze hun kroost afleveren. Voor schooltijd, na schooltijd en misschien wel in groepschats op de Whatsapp. Jij bent gegarandeerd een reden voor een gesprek. "Wat vind jij van de nieuwe juf/meester?" "Kijk, dat is de nieuwe juf/meester!" Zoveel mensen, zoveel wensen en zoveel meningen. Hoe kan je daar nu het beste mee omgaan? Ga vanaf de eerste dag het gesprek aan en stel je voor. Leer de ouders van de kinderen uit je groep zo snel mogelijk kennen. Een band met ouders schept vertrouwen vanuit de ouder naar de leerkracht, het schept geduld, het geeft extra kennis over een leerling en is samengevat de basis voor een samenwerkingsverband tussen leerkracht, leerling en ouder! Een win-win-win situatie.

Kijk jezelf geregeld even aan in de spiegel en bespreek je successen.

Je bent jezelf niet als je niet af en toe onzeker bent. Dat mag! Vanuit onzekerheid komt een reflectiemoment en vanuit dat moment komen de beste conclusies of vervolgstappen naar voren. Het is belangrijk om buiten onzekerheid, dat te pas en te onpas op je pad komt, heel erg bewust te zijn van je succesmomenten. Wie bewust is van zijn succes, kan dit succes ook beter bewust blijven inzetten en dus herhalen! En laten we eerlijk zijn, succes behalen is gewoon FIJN. De kunst is het om succes te zien. Heb je hier moeite mee? Stel kleine simpele doelen aan het begin van de dag! Vind je dit lastig, helpt wellicht het volgende: Maak je bed op! Dit is volgens vele succesvolle mensen op deze ‘aardkloot’ het begin van succes. Enne…. stuur je recruiter een berichtje voor een egoboost! Wij weten waarom we je op deze plek zien shinen en daar hebben we over nagedacht. We love to share it with you. De manier om je dag te beginnen met een momentje van voldoening ofwel succes! Succes;)

Spreek af wanneer je even ‘los laat’.

Je bent leerkracht of je bent leerkracht. Het is een 8 tot 5 baan (of volgens sommigen een 8 tot 3 baan), dat absoluut geen 8 tot 5 is als je 's avonds in de supermarkt loopt en je hoort: "JUFFF/MEESTER......, kijk mam, daar is mijn Juf/Meester!" Wanneer er lastige situaties voorkomen in de klas die je aan het hart gaan leef je mee en ben je betrokken. Wanneer een kind problemen ervaart op wat voor gebied dan ook, leef je mee en ben je betrokken. Zeker aan een (nieuw) begin van je carrière is het lastig om het werk en je rol los te laten. Echter is het zeker van belang! Heb jij hier (ook) moeite mee? Spreek dan af met jezelf wanneer je mag nadenken, wanneer je bezig mag zijn met schoolzaken en wanneer je dit even niet mag. Het zijn van de Juf/Meester in de supermarkt is natuurlijk prima. Thuis op de bank, mag je deze rol best even opzij zetten.

Altijd blijven sparren!

Zoals je bij een gebouw vanuit elk oogpunt een ander beeld kan creëren, zo werkt dat tevens met elk bespreekbaar item. Wat uiteindelijk het favoriete oogpunt is, is natuurlijk aan jezelf! Echter is het verrijkend en leerzaam om al deze oogpunten te bekijken. Wellicht komen er standpunten of verhalen ter sprake waar je zelf niet aan had gedacht. Hoe mooi is het als je jouw kennis kan verrijken, door slechts zelf onderwerpen bespreekbaar te maken. Het fijnste is natuurlijk als je lastige onderwerpen kan bespreken met iemand die onbevooroordeeld is en het beste met je voor heeft. Helemaal fijn als diegene verstand van het onderwijs heeft! Aarzel niet en betrek anderen en jouw recruiter van OnderwijsPost bij je carrière. Wij weten wie je bent, wat je kan en bieden je de tools in wat je nog wilt leren. Ga in gesprek en groei. Daar zijn we voor!

Heb je na het lezen van mijn blog al het gevoel dat je met mij of één van mijn collega’s wilt sparren? Je hart wilt luchten? Een boost nodig hebt? Yeah! Vind ik leuk :).

Dus, wacht niet langer en bel of mail mij!

P.s. Het spreekt voor zich maar uiteraard alvast succes gewenst en veel plezier bij de start van dit schooljaar!

Karina Hogeveen
Recruiter bij OnderwijsPost