Hoe ga jij om met pestgedrag in de klas? | Onderwijspost
Onderwijspost

Helaas is pesten anno 2022 nog steeds een actueel onderwerp. Met de opkomst van social media is het misschien nog wel erger geworden. Soms heb je hier als leerkracht of docent echt geen zicht meer op, je kan je leerlingen immers niet 24 uur per dag in de gaten houden. Jij hebt vast al een hele aanpak voor hoe je hier mee om kunt gaan. Mocht je toch nog wat extra inspiratie zoeken, lees dan even verder!

Maak het bespreekbaar

Volgens gedragsproblemenindeklas.nl geeft 10% van de leerlingen in het basisonderwijs aan regelmatig gepest te worden. Pesten gaat verder dan uitschelden en spullen kapot maken. Ook negeren en buitensluiten valt onder pesten en kunnen leerlingen onzeker maken. Het is belangrijk om te weten dat er bij pestgedrag meestal meerdere daders zijn. Ook de kinderen die het gedrag tolereren, zijn deels schuldig aan de pesterijen. Veel leerlingen hebben soms niet door dat ze vervelend gedrag vertonen, daarom is het heel belangrijk om dit bespreekbaar te maken.

Hoe te herkennen

Leraar24.nl beschrijft meerdere punten waar je pesten aan kan herkennen, zoals: een leerling wordt vaak betrokken bij opstootjes, is vaak alleen in de pauze, haalt slechte resultaten en heeft soms zelfs een extreem hoog verzuimgehalte. Maar hoe herken je online pestgedrag? En hoe ga je ermee om als een leerling online gepest wordt, maar niet door zijn of haar klasgenoten?

Met alle social media platforms van tegenwoordig is het niet meer bij te houden waar leerlingen zich allemaal bevinden. Helaas is het nóg ‘makkelijker’ om iemand te pesten via social media, dan in het gezicht. Gelukkig worden deze platformen continue gecontroleerd en worden alle lelijke reacties verwijderd. Leden van deze platformen kunnen zelfs geblokkeerd worden zodra zij herhaaldelijk ongepast gedrag vertonen.

Ouders hebben ook niet altijd zicht op het online gedrag van hun kinderen, maar wellicht wel iets meer dan jijzelf als leerkracht. Het is daarom belangrijk om de verhalen van ouders aan te horen en het gesprek aan te gaan met hen, zodra je vermoedens hebt van online pesten.

Weet jij precies hoe je voor een goede sfeer in de klas zorgt en ben je op zoek naar een leuke baan in het onderwijs? Bekijk dan eens onze vacatures!